WWS huurpunten op de schop

Het kan je niet zijn ontgaan, er is een hoop regelgeving op komst voor de verhuur van woningen. Minister Hugo de Jonge heeft als doel huur betaalbaarder te maken, in plaats van bijbouwen wordt nu de oplossing gezocht in verdere regulering. 

Het aantal punten dat je nodig hebt om in de vrije huursector te vallen wordt opgetrokken van 147 naar 187 punten. Daarmee komen meer woningen te vallen onder de gereguleerde huur. Dit kan een flinke daling van de maandelijkse huurinkomsten betekenen. 

 

WWS huurpunten verhogen

Om in de vrije huursector te mogen blijven verhuren is het raadzaam om te kijken wat het aantal huurpunten nu is en of deze kan worden verhoogd. Hiervoor zijn een aantal manieren:

  • Verbeteren energielabel: het energielabel heeft een grote invloed op het aantal huurpunten. Het aantal punten dat wordt toegekend is afhankelijk van de grootte/ type woning. Zo krijg je voor een eengezinswoning groter dan 40m2 alleen al 36 punten voor een energielabel A. Dat maakt nogal een verschil met bijvoorbeeld de 8 punten die je krijgt met een energielabel E. Meer informatie over de punten kan je vinden op de website van de RVO.
     
  • Correct aantal vierkante meters: een beetje preken voor eigen parochie, maar het aantal m2 van de woning en hoe deze verdeeld is maakt ook uit voor het aantal huurpunten. Het kan daarom handig zijn een NEN 2580 meetrapport te laten opstellen. Op deze manier weet je zeker dat het aantal m2 klopt.
     
  • Extra voorzieningen: met onze opname voor de WWS huurpunten brengen we tot het laatste detail in kaart hoeveel punten de woning heeft. Dit is ook afhankelijk van het type kranen, lengte van het aanrechtblad, m2 tegels en vele andere factoren. Het kan daarom slim zijn een goede inventarisatie te laten doen. Daaruit blijkt ook hoe je het aantal punten nog omhoog kunt krijgen. Dit kan soms in kleine dingen zitten.


Combineren van rapporten

Een afspraak maken en je huurder is al lastig genoeg. Daarom combineren we bij Rappr Inmeten alle rapportages in één afspraak. Wel zo makkelijk! 

  • WWS huurpunten 
  • NEN 2580 meetrapport
  • Energielabel
  • Energielabel verbeter advies (nog geen goed energielabel? We vertellen je graag hoe je deze kunt verbeteren)

Benieuwd hoe we je kunnen helpen? Stuur dan een e-mail naar frisan@rappr.nl 

WWS huurpunten rapport

Speciaal voor alle verhuurders van woningen hebben we ons WWS huurpunten rapport. Deze stellen we op na een bezoek aan de woning, daarin lopen we alle punten na die invloed hebben op het aantal huurpunten. Hierbij kan je denken aan:

  • Vierkante meters en verdeling hiervan.
  • Badkamers, wat is hier aanwezig op gebied van kranen, WC's, kastjes etc.
  • Keuken, hoe groot is deze en welke apparatuur is aanwezig.
  • Buitenruimte, bergingen, garages.
  • Betreft het een zorgwoning, welke faciliteiten zijn aanwezig.
  • Installaties om de woning te verwarmen, koelen etc.
     

Bekijk hier ons WWS huurpunten voorbeeldrapport

 

Invloed van het energielabel op huurpunten

Zoals eerder in deze blog al aangegeven heeft het energielabel een grote invloed op het aantal huurpunten. Hoe beter het energielabel hoe hoger het aantal punten dat je ervoor krijgt. Ook heeft het type woning invloed en de datum waarop het energielabel is geregistreerd. 

Onderscheid energielabels voor 1 januari 2021 en na 1 januari 2021

Per 1 januari 2021 is de methode voor het bepalen van energielabels veranderd. De nieuwe NTA 8800 is ingegaan. Daarom wordt voor het bepalen van de huurpunten onderscheid gemaakt tussen energielabels volgens de oude en de nieuwe methode. Op ep-online.nl is te zien welk type energielabel er voor de woning is geregistreerd. Vervolgens is terug te vinden welk aantal punten erbij hoort.

Hieronder de tabel voor woningen met een energielabel opgesteld na 1 januari 2021 en een oppervlakte van meer dan 40 m2.

Energielabel Eengezinswoning Meergezinswoning
A++ 44 40
A+ 40 36
A 36 32
B 32 28
C 22 15
D 14 11
E 8 5
F 4 1
G 0 0